Gisteren een boudoir fotoshoot gedaan met Samara, een leuke jongedame uit Rotterdam die al vaker model heeft gestaan voor mij en mijn bedrijf Protogy. We hebben elkaar leren kennen via een facebook groep, aangezien we allebei een oversized-sweater thema fotoshoot wilden doen. Die foto’s zijn morgen 27 februari precies een jaar oud! Tussendoor hebben we ook nog een shoot in het water gehouden bij 8 graden celsius :o.

Boudoirshoot
Door de leuke eerdere samenwerkingen kwamen we op het idee samen een boudoirshoot uit te werken. Het model had dit nog op haar wenslijstje staan, en mijn in het verleden gedane boudoirshoots reflecteerden niet meer mijn huidige fotografie vaardigheden. Nu is boudoir voor niet-fotografen misschien een onbekende term. Zelf worstel ik ook nog wel eens met het gebruik van de term omdat er zoveel overlap met glamour-fotografie is. Van alle definities en meningen die ik heb gelezen zou ik boudoir als volgt omschrijven:

“Een fotoshoot waarop je een model op sensuele, maar klassieke en natuurlijke karakteristieke wijze portretteert. Het is geen regel, maar vaker wel dan niet is de setting in slaapkamersferen en in lingerie. Het verschil met glamour-fotografie ligt hem voornamelijk in de manier van poseren en de shots. Bij glamour portretten draait het meer om het zo sexy mogelijk maken van een plaatje, ‘eye-fucking’ en meer gedurfde shots waarbij het belangrijk is dat de ‘assets’ van het model centraal staan. In tegenstelling tot boudoir, is een natuurlijke uitstraling in de portretten minder belangrijk.”

Locatie
Aangezien ik nog steeds op een studentenkamer woon en we een mooie kamer zochten, ben ik op internet naar hotelkamers gaan kijken. Vermoedelijk maken veel amateurfotografen -en modellen gebruik van hotelkamers voor fotoshoots, terwijl ze er van uit gaan dat dit gewoon mag zolang je de huur betaalt. Een beetje gezond verstand en even opbellen voor de zekerheid doet mij echter het tegenovergestelde concluderen. Zo kan ik voor degenen die dit lezen alvast mededelen dat Tulip Inn en Villa BBB hun ruimtes niet beschikbaar stellen voor boudoir-fotoshoots. Maar natuurlijk wel waarvoor ze bedoeld zijn, gewoon een fijne overnachting. Ik heb uiteindelijk een samenwerking gevonden met een zeer gastvrij hotel met een joviale en vriendelijke eigenaar. De koffie en lunch stonden voor ons klaar, we werden opgehaald van het station. We mochten gebruik maken van een kamer met grote ramen, mooie tinten en een hoog plafond. Alles in ruil voor een paar foto’s!

Aan de slag!
Eerst zouden we een make-up artieste en hairstyliste hebben die de visagie voor het model zou verzorgen. Deze kreeg op het laatste echter een hogere prioriteit, waarna het model dit zelf heeft gedaan. Ik heb van de tijd gebruik gemaakt om alle lampen en statieven te monteren en de flitsopstelling te testen. Ik heb gebruik gemaakt van mijn twee 250W flitsers op ongeveer 1/8 tot 1/4 vermogen, een 32W 5500K continuelamp en mijn geavanceerde reportageflitser met richtgetal 58. Hoewel ik wat dingen heen en weer heb geschoven voor verschillende hoeken, was dit ongeveer de basisopstelling:

boudoirsamaar-lichtopstelling

De flitser rechtsonder in de hoek heeft ook in de badkamer aan de zijkant gestaan, en het continuelicht heb ik dichterbij of verder weg van het model geschoven. De reportageflitser heb ik vanwege zijn smallere straalhoek en hardere licht vooral gebruikt als tegenlicht. Het model kreeg hierdoor een meer contrasterend lichtrandje langs haar profiel.

Het model vond het spannend aan het begin van de shoot, en ikzelf ook wel een beetje. Bij een intieme fotoshoot moet je blijven communiceren en praten, en is niet praten namelijk een zenuwslopende dooddoener. Dit geldt voor zowel amateur -als professionele modellen. Als ik moet praten, op het licht en op het model moet letten, en op de instellingen van mijn camera en lens, dan heb ik al mijn concentratie wel nodig. Gelukkig was dit zeker niet de eerste boudoir fotoshoot ervaring en verliep alles vlekkeloos. Als bonus kregen we nog de carnavals fanfare die nog een paar heuse feestelijke carnavalstunes hebben staan spelen buiten. We hebben ook nog klamboe gebruikt in de fotoshoot. We konden natuurlijk niet gaan boren of de lamp-ophanging vervangen, daarom heeft de assistent zijn schoenveter opgeofferd en hebben we de klamboe aan een telescooparm vastgemaakt, die hij de hele tijd vasthield :).

#brabant #boudoir #photoshoot #hotel #rust #maarnietheus

A post shared by Protogy Photography NL (@protogy_nl) on

Filmversie en studieproject Design This!
Deze fotoshoot had echter veel meer om het lijf dan aanvankelijk. Voor mijn studie Communicatie en Multimedia Design aan Hogeschool Rotterdam is er het vak Design This. Hierbij stelt de student zelf zijn criteria op en wordt je geacht een opdracht te verzinnen waarmee je je grenzen verlegt in het experimentele. Liefst met iets dat nog niet bestaat.
Via google kon ik nergens live-action films vinden die interactief waren gemaakt middels een button overlay, en tevens in VR of 360 graden video waren. Hoewel youtube zijn eigen knoppen overlay heeft wordt dit toch niet op zo’n uitgebreide manier gebruikt. Het beperkte zich tot naar een alternatieve video gaan of abonneren.

In mijn interactieve verhaal verplaats je je in een fotograaf (le moi) en heb je een deadline voor een magazine. Het is bedoeld voor mensen die nieuw in spiegelreflex camera fotografie en nog niet weten hoe je in handmatige modus moet schieten. Het doel is dit op een laagdrempelige, leuke en speelse manier te leren middels deze interactieve film. Middels flashbacks naar 3 fotoshoots worden de belangrijkste instellingen uitgelegd. De kijker kan hier keuzes maken qua camera instellingen bij de flashback fotoshoots. Hierbij is geen penalty voor foute keuzes en wordt uitleg gegeven die de kijker dan dient te onthouden. Terug naar het heden waar de belangrijke fotoshoot plaatsvindt voor het magazine, moet de kijker al zijn opgedane kennis inzetten om een goede foto neer te zetten. De fotoshoot van vandaag fungeert in het interactieve verhaal als die laatste fotoshoot! We hebben dus diverse beelden opgenomen met de spiegelreflex camera’s en ook wat POV beelden met een headcam. Eind mei zal het geheel af zijn, maar eind maart vindt een tussentijdse oplevering plaats en wellicht een preview!

Ook een boudoir shoot doen?
Als je boudoir foto’s nodig hebt voor marketingdoeleinden (bijvoorbeeld beauty & health -artikelen, lingerie, of een product dat bij de setting past bijv. een koffiemerk of een ontbijtservice), dan kun je altijd contact opnemen met mij via annop@protogy.nl. Als je model wilt staan voor een boudoir shoot en je hebt aantoonbare poseerervaring (een portfolio) dan kun je ook contact opnemen. Bij voorkeur modellen die zelf al een locatie hebben.

Meer van Samara
Jullie gaan model Samara nog vaak zien, want toevallig hebben we allebei dezelfde thema’s in gedachten om uit te werken. We wonen ook niet ver van elkaar dus dat scheelt een hoop gesjouw. Samara staat nog op voor een shoot geinspireerd door catwoman, een shoot met het thema soviet spion in de tweede wereldoorlog, en een bijzondere historische (met sexy randje) fotoshoot te paard. Je kunt al die foto’s gaan zien op de website, facebook en instagram van Protogy en ook  op haar modelpagina. Natuurlijk kun je je ook abonneren op het Youtube kanaal van protogy voor behind the scenes beelden, vlogs en tips.

 

P.S.: De foto van samara bij deze blogpost is volledig onbewerkt, zodat je goed het resultaat kunt zien.