Catsman Kookt – “Vega” Halal Gevulde Paprika

Omdat dit *mijn* blog is, ga ik eens over iets anders schrijven dan fotografie. Weet je waar ik nog meer van houd behalve dan fotograferen? Nou? Juist! En we gaan het hebben over het maken van een gevulde paprika, waarvoor je zelfs die sick moeilijke vega-chickies of vega-dudes kan uitnodigen om bij jou te komen eten.

Met niet-professioneel genomen afbeeldingen, omdat fotograferen en licht opzetten enzo niet zo handig is tijdens het koken (ik blijf een man, heheh).

Het “Vega” gedeelte is overigens optioneel. Het enige wat je dan hoeft te doen, is geen boter en kaas te gebruiken. Maar je blijft een groentenmoordenaar. :p. Elke student kan dit maken zonder moeilijke investeringen te gaan doen, en desnoods met een beetje out of the box denken. En uiteraard is alles vanzelf ook halal als het vega is.

En ten slotte kan het ook met ossenhaas, voor als je duur wil doen. Het enige wat je dan doet, is heel de paprika en de oven overslaan en je hebt alleen de ossenhaas en de paprikavulling nodig.

Ingredienten voor 2-3 gevulde paprika’s:
– ja wat zeg ik nu net hierboven…  paprika’s!
– standaard doosje champignons (duurder alternatief: gemengde bospaddo’s)
risotto (maar je mag ook elke andere rijst gebruiken. risotto blijft het beste vind ik)
– 6-9 grote diepvries spinazieblokjes.  Of dubbel zoveel kleine, als je van die platte hebt. (duurder alternatief: verse spinazie die je zelf fijnhakselt)
– 1 hele rode ui
– 1-2 knoflook tenen
olie (welke maakt niet uit, maar een duurder passend alternatief is truffel olie)
boullion naar keuze (ik vind kippenbouillon fijn, maar anders neem je groentenbouillon)
chiazaad en sesamzaad (voor de authentieke Annop Catsman-versie)
– voor de mensen die *niet* veganistisch zijn: boter en geraspte kaas (of kleine plakjes)
– voor mensen die rijk en extra anti vega zijn: 200-250 gram ossenhaas per persoon.

Doe je de ossenhaas versie? Dan skip je alleen de paprika’s (maar niet de vulling ervan) en heb je geen oven nodig! Wel halal halen als je moslim bent. Kost 40 euro per kilo.

Gereedschap: 
– steelpannetje voor het kookwerk
– bakpannetje voor het bakwerk
– spatel
– snijplankje en scherp mes
– een combimagnetron met ovenfunctie. Of een oventje. Heb je dat niet, dan kan het ook in de braadpan of in aluminiumfolie op open vuur. Maar dan moet je het verder zelf uitzoeken hoelang het duurt!
– bakpapier als je een oven of magnetron hebt
– optionele kookringen (of koffiekopje ondersteboven)

Annop Catsman danwel Protogy is niet verantwoordelijk voor onverantwoorde omgang met materialen of schade aan eigendommen, of door de gebruiker voortvloeiende handelingen uit deze instructies.

Stap 1: risotto koken

Als eerste zet je een pan met iets tussen een halve en hele liter water op. Exacte hoeveelheden heb ik niet, want ik eyeball alles gewoon. Schat in hoeveel risotto er gekookt ongeveer in de paprika’s past in totaal, en dat doe je in de pan zodra het water kookt. Het water moet minimaal 2x zo hoog zijn als de laag rijst in de pan, dan is het goed! Gooi hier een blokje bouillon bij. Kook de risotto of rijst gewoon zolang als nodig is volgens de verpakking! Zonder deksel. En ga ondertussen naar stap 2.

Stap 2: snijwerk

Catsman Kookt - Vega Halal Gevulde Paprika (7)

Voorbeeld paprika’s

Terwijl de risotto kookt ga jij een derde tot de helft van je standaardformaat bakkie met champignons in schijffies snijen. Een derde voor 2 paprika’s, de helft als je er 3 hebt. Ook pel je de ui en snij je die in twee helften, waar je vervolgens halve ringen van snijdt per helft. Van de paprika’s snijd je de kop en kont eraf zodat hij mooi blijft staan en er iets in kan. Haal ook de lijsten eruit van binnen.

Stap 3: spinazie

Catsman Kookt - Vega Halal Gevulde Paprika (3)

Voeg Spinazie toegevoegd aan ‘matig’ afgegoten risotto

De risotto zal nu ongeveer klaar zijn. Die giet je met deksel af of middels een zeef, als het maar terug in de pan eindigt. Nu ga je op het laagste standje vuur de spinazieblokjes er bij gooien. Dek dit af en roer af en toe erdoor. Als de risotto helemaal droog is, dan zou ik er een mini scheutje water bij doen en zonder deksel op laag vuur zetten (brandt het niet aan, hoef je er minder op te letten).

Verwarm de combimagnetronoven voor op zo hoog mogelijk (230 graden).

Stap 4: bakken

Doe een scheutje (truffel)olie in de bakpan. Neem de versneden knoflook en champignons en donderstraal die in de bakpan! Smijt er nog wat chiazaad en sesamzaad over heen (ziet er leuk uit, en chiazaad smaakt op zichzelf smerig vind ik maar in dit gerecht is het heerlijk) en ga op matig vuur bakken. Blijf de champignons wentelen en controleer en roer ook in de risotto en spinazie mix in de andere pan. Die moeten goed gemengd zijn. En dat kan ook met je spatel! We willen zo weinig mogelijk afwas 😛

Stap 5: samenvoegen

Catsman Kookt - Vega Halal Gevulde Paprika (6)

Voeg alles samen!

Als alles zo’n beetje gaar is, is ook de combimagnetronoven wel op temperatuur. Nu kiep je heel de inhoud van de bakpan bij het steelpannetje, en je flikkert ook de halve uiringen daar bij. Dat hele zootje moet je even goed door elkaar mieteren, maar niet prakken. Natuurlijk kan het ook andersom in de bakpan als die groot genoeg is. Je ziet wel uiringen op de foto in de bakpan maar die gooide ik eerst daar bij en toen alles in de steelpan. Als alles maar tezamen komt! Het vuur mag uit.

Stap 6: paprika vullen + oven

Catsman Kookt - Vega Halal Gevulde Paprika (12)

Zet de paprika’s ieder op een eigen vierkantje bakpapier, en schuif het mengsel erin. Ik kook zelf zoutloos, maar voor de smaak kun je een lik halvarine, margarine of boter bovenop elke paprika doen. Dit sijpelt dan lekker door de vulling heen en geeft smaak, en het overschot komt er van onderen vanzelf weer uit. Mieter de (strooi)kaas daar nog boven op (royaal bedekken want het smelt en trekt weg) en zet de paprikaatjes in de oven.

Op 230 graden celsius moet alles 10 minuten er in. Voor andere temperaturen moet je er maar bij blijven en kijken of er niks de fik in vliegt.

Zet ondertussen je bord(en) boven op de combimagnetron. Hoef je ze later net meer voor te verwarmen. Zo blijft je eten lekker langer warm ^^ handig als je vergeet te kauwen tijdens netflix. Als je nog vulling over had, kun je die evt nog een beetje opwarmen straks.

(optioneel voor non-vega) Stap 6 1/2: ossenhaas

Ik heb het zonder ossenhaas gemaakt bij het voorbeeld, maar ik heb wel eerder ossenhaas klaar gemaakt! Geloof me, dat is geen makkelijk stuk vlees voor een kook-noob als je hem graag medium-rare eet. En zo eet ik ze zelf namelijk graag! Hooguit medium. Een doorbakken of taaie ossenhaas smaakt namelijk helemaal nergens meer naar en vind ik gewoon mislukt en zonde van je geld. Ik bedoel, je gaat toch ook geen lauw of warm bier drinken.

Maargoed zodra er nog 6 minuten van de oventijd resteren, zou je ongeveer met de ossenhaas kunnen beginnen. Je zet je braadpan op keihoog vuur, smeert er met een kwast een lik boter in of truffelolie, en daarop ga jij als die pan verhit is de stukskes ossenhaas op dichtschroeien. Dit doe je zo maar 10-15 seconden per kant, en je keert ze om en doet dat een aantal keer. Misschien twee, misschien vier. op gevoel! Druk er niet op!!!!! O wee als je er op drukt, dan kom ik persoonlijk bij je op bezoek.

Hierna zet je het vuur iets lager dan de helft. Als je ‘veilig’ wilt zijn en een gecontroleerder proces wil met minder aanbrand risico (maar ten koste van enig smaakverlies) kun je een rete-dun laagje heet water in je pan zetten en een deksel erop doen. Maar dan moet het vuur op 2/3 tot driekwart.

Afhankelijk van hoe de stukken ossenhaas gesneden zijn en of jouw pan net zo werkt als die van mij, zou je voor een medium-rare ergens rond de 4 minuten kwijt moeten zijn in elk geval.  Wil je wat meer medium of richting doorbakken, dan zou ik stoppen tussen de 6-8 minuten. Maar niet er voorbij! Anders kun jij maar beter geen ossenhaas meer gaan eten. Ga dan maar voor rundergehakt ofzo.

Draai de ossenhaas hoe dan ook halverwege de tijd een keer om.

Als je het zeker wil weten of ie klaar is, dan snij je hem maar open tussendoor tot je tevreden bent!

Ondertussen is ook de oven wel klaar.

Stap 7: opdienen en (wijn)tips

Als alles klaar is (en dat zie je meestal doordat de kaas goed gesmolten is en evt de ui licht geschroeide randjes begint te krijgen) dan pak je één voor één elke paprika middels het vierkantje. Zoals je zult zien is de boter dan opgevangen op het bakpapier. Schep de paprika in zijn geheel op met een brede spatel, of schuif ze met skills en zonder knoeiwerk direct op het bord.

Eventueel overgebleven vulling kun je middels een kookring of een koffiekopje mooi naast een paprika zetten.

Heb je een lekker stuk ossenhaas voor je dame of het heerschap geregeld, als je een keer luxe wil doen en indruk wil maken? Dan zet je de vulling middels een kookring of koffiekopje mooi ernaast. Zo’n paprika vind ik gewoon lelijk staan, maar natuurlijk kan dat eventueel ook als je dat liever hebt.

Eventuele lekzooi dep je van de borden af met keukenrol of (schoon) pleepapier. Helaas had ik geen sprietjes bieslook om voor de sier nog op elke paprika te doen, maar als je die hebt zou ik het aanbevelen. Bij gebrek aan beter heb ik er maar een cocktail parapluutje in gestoken! Tast toe.

Je kunt hier een lekkere sauvignon bij drinken. Doe je het met ossenhaas, ga dan voor een pinot noir.

Stap 8:

Laat van je horen! Heb jij mijn gerecht en mijn instructie gebruikt om dit gerecht te maken? Maak er dan een foto van (resultaat eetbaar of niet maakt niet uit), doe je verhaal er bij (voor wie heb je dit gemaakt) plaats het op facebook en like en tag protogy in je verhaal.