In het weekend van 17/18 december besloot ik eens een kijkje te nemen op het bijzondere evenement “Dutch Comic Con” (comicon), de kerst 2016 editie wel te verstaan. Aangezien een héél klein gedeelte van de modellenwereld een overlap heeft met reenactment ging ik speciaal naar de beurs om een paar leuke mensen op de foto te zetten in hun kostuums. En op film! Maar het filmpje komt later wegens drukte.

De foto’s vind je aan het einde van deze tekst.

De Beurs
De Comicon is een beursconcept overgewaaid vanuit Amerika (denk ik) wat geheel in het thema is van bekende en minder bekende fictieve werelden en hun helden. Denk hierbij aan de (strip)boekenwereld, films en ook games. Uiteraard heb ik niet alleen foto’s gemaakt maar ook rondgelopen en mijn ogen uitgekeken. Voor mijn gevoel bestond de beurs uit vier hoofdzaken: Merchandise, reenactment, celebrities en sociale activiteiten.

Merchandise
Er wordt een shitload aan merchandise verkocht, van t-shirts, (strip)boeken (vandaar comicon haha) tot zwaarden en beeldjes. Overal waar je loopt merchandise! Maar hey, dat geld om dit mogelijk te maken moet ook terug kunnen worden verdiend en de toegangstickets kosten een geintje. Catering was wel prijzig, maar eigen eten en drinken werd ook toegelaten.

Reenactment
Veel bezoekers steken maandenlang tijd, geld en moeite in een kostuum van hun favoriete actieheld en lopen vervolgens daarin rond op de beurs. Dat kan een held uit een film zijn zoals Deadpool of een van de Avengers, maar ook uit een game als het populaire online spel ‘Overwatch’. Als jij ooit in het echt een Lara Croft of een Black Widow wil ontmoeten dan is dit je kans! ;P

Het concept van jezelf verkleden wordt ook wel cosplay genoemd (costume play), maar die naam vind ik meer gepast voor iemand die een ridderset voor 4 jaar en ouder van de Bart Smit koopt. Zoals je voor historische dagen wel eens reenactors hebt die authentiek een soldatenregiment naspelen, zo heb je ook voor de fictieve wereld enthousiasten die authentiek een personage verbeelden.

De cosplayers/reenactors zorgen er vaak voor dat ze er precies uit zien alsof ze zo uit de film zijn komen lopen. Er zitten er natuurlijk ook een hoop bij die niet die aandacht eraan hebben besteed… Wie het goed doet kan wel eens een sponsorship krijgen van de originele makers van bijvoorbeeld een computerspel, om het te promoten op beurzen.

Celebrities
De aandachttrekkers zijn toch wel de beroemde acteurs, actrices, producers, en schrijvers die naar zo’n beurs komen. Ze zitten soms in een vraag-en antwoord panel of doen een soort talkshow format waarbij ze de bijzondere ervaringen vertellen uit hun werk. Er worden regelmatig personen geboekt die betrokken zijn bij de grootste en bekendste fantasy en science fiction projecten van nu, maar ook uit het recente verleden. Denk aan the Walking Dead, Game of Thrones maar ook Harry Potter, Lord of The Rings. Vaak kun je ze ook apart ontmoeten en (tegen een prijs) met hun op de foto gaan welke tevens wordt gesigneerd.

Sociale activiteiten
Karaokewedstrijd, Dance-offs, LAN-party. Of gewoon de catering waar je neer kunt ploffen aan een picknicktafel met je maten of een leuke cosplay dame. Het is er allemaal, op de Dutch Xmas Comicon 2016l!!

Conclusie
Op de comicon heerst een buitengewoon vriendelijke en vrolijke sfeer en allemaal aardige mensen. Als je er van houdt, dan is er enorm veel om te zien en anders zijn er wel mensen om mee te praten. Leeftijd maakt weinig uit je kunt hier lekker jezelf zijn/in de huid van een alter ego kruipen. Zeker leuk voor foto’s, alleen is de omgeving niet helemaal ideaal.

Filmpje Comicon
Zal ik hier neerzetten als het af is en via een embed.

UPDATE 06/02/2017

Xmas Comic Con video update: sorry jongens, helaas is de video er nog steeds niet, en dat komt voornamelijk omdat ik exportproblemen had (en heb). Hierdoor kan editen wat ik wil, maar mijn programma (sony vegas 8) wou de film niet exporteren. Echt, totaal, niet. Ik ben hier in week 2 na de xmas comic con mee bezig geweest en was het toen zat, en ben over gegaan op adobe premiere.

Helaas is het met die overgang blijven zitten bij alleen het installeren en de rauwe clips importeren, aangezien het programma compleet anders werkt en ik heel veel dingen die ik kon dromen in sony vegas, ineens opnieuw geleerd moeten worden in premiere pro. Erg tijdrovend en moeizaam, tevens werkt het ook niet zoals andere adobe programmas.

Zoals het animeren van tekst en hoe je met verschillende lagen beeld en op iedere laag eigen instellingen en dingetjes werkt enzo. daarnaast heb ik het nog steeds druk genoeg, maar ik had tevens de foto’s al vrij snel af en die zijn het belangrijkst wat mij betreft. Ik ga proberen de sfeervideo vóór de volgende comiccon af te krijgen (voor eind februari).

Excuses nogmaals voor het ongemak, mocht je je afvragen waar die film blijft 😉 hij komt er zeker nog aan.

Comicon Foto’s!

« of 2 »