Niet al te snuggere ‘kamera-expre..’ -oeps ik bedoelde natuurlijk ‘kamera-experts’ hebben me al meermaals verkeerde adviezen gegeven of onzinpraat gegeven voor mijn flitser. Bij een andere fotozaak-keten die inmiddels failliet is trouwens ook. Eén van die foutieve adviezen is dat ze al meermaals voor mij alkaline batterijen hebben aanbevolen voor mijn opzet flitser, die iets professioneler ‘reportageflitsers’ en ook wel ‘speedlights’ worden genoemd.
Alkaline batterijen kunnen wellicht bij uitzondering voordelen geven boven oplaadbare batterijen, maar meestal is dit voor standaard gebruik niet het geval. Heb jij ook een opzet- of reportage flitser? Wil je zowel een hoop ellende besparen als kosten? Kom dan te weten waarom je beter heroplaadbare batterijen kunt gebruiken. In deze blog heb ik het louter over de flitsers op AA batterijen, het standaardformaat dat in de meeste batterij-gevoede flitsers gaat (vaak 4 tot 6 stuks)
Mijn eerste aanvaring met de foutief aangeraden alkaline batterijen was bij een shoot in de grote trouwzaal van stadhuis Rotterdam. Ik had nog niet eerder in zo’n grote ruimte geschoten en had slecht glas (= populair jargon voor lens/lenzen) en alles was erg donker door die lenzen. Tijd om de flitser te voorschijn te halen dus! Ging om een Metz 44 AF-1, waar inmiddels een versie 2 van bestaat. Ondanks dat het ding weinig verschil leek uit te maken omdat hij zo zwak was, heb ik wel de nadelen ondervonden van de alkaline batterijen.
Bij de eerste 10 flitsen ging alles nog wel ‘O.K.’ en duurde de tijd tussen twee flitsen minimaal 3-4 seconden. Dit is zeer acceptabel als je op hoog vermogen van de flitser schiet. Na tien flitsen werden dit al gauw zeven, twaalf, veertien of gewoon dik over de twintig seconden! Hartstikke ongemakkelijk voor het model en vervelend voor de workflow natuurlijk, als je met zijn tweeën op een bevestigend piepje zit te wachten dat de flitser weer ‘ready’ is. De tijd die de flitser nodig heeft na een flits om weer opnieuw te kunnen flitsen, noemt men het ‘recycle-rate’.
Zodra de recycle rate meer dan 7 seconden werd begon ik het echt verstoorbaar te vinden, oftewel ik kon ongeveer een dozijn flitsen halen uit elke set van 4 batterijen voordat het vervelend werd. In totaal had ik 12 alkaline batterijen bij en die zijn allemaal op gegaan met heel veel ergernis tussendoor. Een verkoper heeft me een keer verteld, je moet alkaline batterijen nemen want die zijn krachtiger en dat is beter. Alkaline batterijen hebben een voltage van 1.5 terwijl herooplaadbare iets lager zitten, op 1.2 of 1.25 vaak. Krachtiger dus ja, maar of het ook beter is, daar geef ik een harde nee op. Dit lagere voltage houdt wel in dat ze een ietwat lagere output hebben, maar tenzij jij je flitser continue op maximaal vermogen gebruikt, heb je weinig aan het extra vermogen van de alkaline batterijen.
Zoals ik al aangaf is de recycle rate een stuk sneller bij heroplaadbare batterijen dan bij alkaline batterijen. Dit betekent eigenlijk dat ze hun lading sneller kwijt kunnen. Ze zijn dus ook sneller weer klaar voor de volgende flits. Naarmate de heroplaadbare batterijen hun lading kwijt raken, blijft de recycle rate echter bij het gehele ontladingstraject hetzelfde, in tegenstelling tot bij alkaline batterijen (waar je 20 friggin seconden of langer kunt wachten als je ze echt op wil gebruiken).
Bij portretfotografie als je geen belangrijke momenten wil missen, is het voordeliger als je flitser snel weer klaar is om af te gaan. Ook als een model voor je poseert en je hebt alle tijd, is het alsnog vervelend om tussendoor te moeten wachten op een flits. Dit maakt alles ongemakkelijk en tijd is geld. Je had misschien in die tijd met nuttigere dingen bezig kunnen zijn. Je kunt dan veel beter een set heroplaadbare batterijen bij gebruiken dan meerdere sets alkaline batterijen. Alkaline batterijen lijken misschien in eerste instantie een goedkopere oplossing, maar dat is slechts een voordeel van korte duur vergeleken met heroplaadbare batterijen.
Voordat ik alle voordelen nog even op een rijtje ga zetten, is het ook belangrijk om te weten hoe lang je met een opgeladen set batterijen doet. Het vermogen van de batterijen wordt aangegeven in mAh, oftewel milli-Ampere/hour. Wat dat precies inhoudt hoef je niet te weten, als je maar onthoudt dat hoe hoger hoe beter is omdat je daar langer mee doet. Controleer dus altijd hoeveel de mAh waarde is op batterijen die je koopt. Er zijn al oplaadbare batterijen vanaf 800mAh, die zijn natuurlijk zo leeg. Zelf gebruik ik heroplaadbare Ni-MH batterijen van jupio met een oplaadvermogen van 2700mAh. Ter vergelijking: Dat is dubbel zo veel vermogen als de batterij van veel standaard smartphones!
Oja, vroeger toen Ni-MH batterijen nog niet zo stabiel waren konden ze behoorlijk warm worden en gaan lekken als gevolg. Inmiddels is de technologie zoveel verbeterd dat dit nagenoeg niet meer voorkomt.
Dus nog even waarom je beter heroplaadbare batterijen kunt gebruiken:
– Je kunt je flitser sneller achter elkaar laten afgaan (snellere recycle rate)
– Constante en voorspelbare recycle tijd ook als de batterijen bijna leeg zijn
– Al op korte termijn beter voor je portemonnee
– Beter voor het milieu? Je genereert waarschijnlijk minder afval dan bij alkalines.
– Je gebruikt je flitser waarschijnlijk niet continue op vol vermogen, dus die 0.2 volt extra ‘lekker spannend’.
Ten slotte de enige reden waarom je wél die alkalines zou willen gebruiken? Misschien als je een continuelicht gebruikt, of een flits/continue licht combo of een LED-flitser. Bij continue licht heb je sowieso niet iets als een recycle rate en LED-flitsers vragen minder vermogen (maar zijn veelal ook zwakker) en zullen daarom ook met alkaline-batterijen snel klaar zijn voor de volgende flits.
Vond je deze tips handig? Volg mij ook op facebook en op youtube voor meer van dit!
P.S.: Zelf gebruik ik een Metz 58 AF-1 en een 48 AF-1, en heb ik o.a. een Sigma EF-610DG en Metz 44 AF-1 gehad.
1 Pingback