Een collega fotografe vroeg in een facebook groep of ze eens mee kon lopen met een andere fotograaf. Ze was bereid er samen met haar zelf aangedragen model wel anderhalf uur naar Rotterdam voor te reizen. Dat getuigt van motivatie.

Het leek mij een leuke en gezellige uitdaging. Ik kon op een afstandje eens bestuderen, hoe iemand die iets minder lang dan mezelf bezig was werkte. In de twee jaar die ik nu fotografeer heb ik ruim 100 portret fotoshoots er op zitten, waardoor ik veel beginnersproblemen al heb leren tackelen. Het merendeel hiervan waren fotoshoots met modellen, en de rest reportagefoto’s zonder regie.

Het leuke was dat we allebei met Sony schoten, waardoor ook het technische gedeelte makkelijker te communiceren was, en al mijn apparatuur op de camera van de collega fotografe paste. Tegelijk bood het mij een kans te reflecteren op eigen kennis en kunde, en hoe ik dit kon uitleggen aan iemand anders.

Terugkijken van zojuist genomen foto. Door de viewfinder ivm de zon

In plaats van een compleet uitgedokterd stramien hebben we in grote lijnen besproken wat mijn collega graag wou leren. Ik heb wat basis dingen over belichting uitgelegd, van natuurlijk licht tot en met drie extra lichtbronnen. Ook heb ik uitleg gegeven over het genereren van diepte en contrast, door een combinatie van de poses van het model, de belichting en de instellingen op de camera.

We hebben natuurlijk licht, externe flitsers op statief met lichtverspreiding d.m.v. softbox en paraplu, het gebruik van tegenlicht en ook werken met natuurlijk licht en een reflector behandeld. En ‘voor de leuk’ hebben we er ook een buitengewone maar praktische techniek, ‘black canvas’ of ‘invisible black background’ in gegooid. Bij deze techniek gebruik je een externe lichtbron en bepaalde instellingen op je camera, om alleen het onderwerp te belichten en de achtergrond te verduisteren. Ook op klaarlichte dag! Zie foto’s hieronder.

Zonder Black Canvas

Met Black Canvas

Black Canvas in zwartwit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen hebben we ook ervaringen uitgewisseld over communicatie met en regie bij geportretteerden. Doordat we het enorm naar ons zin hadden en het enthousiasme er vanaf knalde vloog de tijd voorbij. Door het late tijdstip hebben we nog een drankje gedaan en wat gegeten voor iedereen op huis aan ging, en gereflecteerd op hetgeen geleerd.